Vrijwilligerswerk buitenland: Engelse les geven in Cambodja op de Beetje Beter School

Ondersteuning van docenten in Cambodja

Een bijzondere ervaring opdoen met vrijwilligerswerk in het buitenland? Op het platteland, in de buurt van Kampot in het zuiden van Cambodja, werkt Voluntoura samen met Stichting Beetje Beter en lokale medewerkers. Kinderen in Cambodja gaan of in de ochtend of in de middag naar de basisschool. De Beetje Beter school is opgericht om de kinderen gedurende het dagdeel dat ze niet naar de basisschool kunnen op te vangen. Op deze locatie wordt aan tientallen kinderen, verdeeld over 2 groepen, in de leeftijd van 6 – 16 jaar Engelse les gegeven. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan thema’s als sport, spel en de hygiëne. Op deze manier brengen de kinderen de dag door op een prettige plek en leren zij dingen die belangrijk zijn voor een betere toekomst. Voor de locatie van de school kun je hier kijken op.

Jouw rol als vrijwilliger

Als vrijwilliger bied je ondersteuning aan het lokale team bij het voorbereiden en geven van Engelse les. Een belangrijke toegevoegde waarde van de vrijwilliger daarbij is de uitspraak. Je levert een bijdrage aan de dagelijkse zorg van de kinderen gedurende het dagdeel dat zij aanwezig zijn. Daarnaast help je mee met het organiseren en begeleiden van activiteiten op het gebied van sport, spel, muziek, etc. Jouw eigen creatieve ideeën hierover zijn zeer welkom.

De school is recent gestart en daardoor nog volop in ontwikkeling. Doel is een meerjarig programma te ontwikkelen. In het eerste jaar beginnen de, veelal jongste, kinderen met het leren van het Latijnse alfabet, de bijbehorende schrijfwijze en de eerste Engelse woorden. In de volgende klassen wordt de woordenschat geleidelijk uitgebreid en aandacht besteed aan de grammatica. In het laatste jaar moeten de kinderen zelfstandig in het Engels kunnen lezen en schrijven en moeten zij in staat zijn om gesprekken in het Engels te kunnen voeren. Kinderen kunnen het programma in hun eigen tempo doorlopen.

Afhankelijk van jouw voorkeur en niveau van Engels word je in overleg ingedeeld bij een klas. Een goede beheersing van de Engelse taal biedt de kinderen een betere kans op de arbeidsmarkt. Dit is een belangrijk doel van dit project. Minstens zo belangrijk is dat we de kinderen blije en plezierige momenten bieden op deze Beetje Beter school. 

Voorwaarden voor deelname

 • Minimaal 17 jaar op het moment van vertrek;
 • Een goede beheersing van de Engelse taal;
 • Een flexibele houding en een ‘open mind’;
 • De contactgegevens van 1 referentie;
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag;
 • Onderschrijving Code of Conduct;
 • Deelname aan een voorbereidingsdag;
 • Een reisverzekering;
 • Minimaal 2 weken beschikbaar.

Voorbereiding en begeleiding

Samen met jou bespreken wij allereerst de mogelijkheden voor deelname aan dit programma. Pas als de wederzijdse verwachtingen met elkaar overeenkomen is jouw deelname definitief. Wij vinden het van groot belang dat je goed voorbereid op reis gaat. Voor je vertrek neem je daarom deel aan de verplichte voorbereidingsdag. Tijdens deze dag komen o.a. de volgende thema’s aan bod:

 • werken met (kwetsbare) kinderen;
 • omgaan met cultuurverschillen;
 • jouw rol en positie als vrijwilliger;
 • jouw persoonlijke motivatie, kwaliteiten en valkuilen;
 • betekenisvol hulp bieden gedurende een relatief korte periode.

Gedurende de gehele periode zijn wij beschikbaar voor informatie of vragen en denken wij met je mee.

Verblijf 

Bij aankomst in Phnom Penh word je opgehaald vanaf het vliegveld door iemand van onze partnerorganisatie. Je wordt naar het busstation gebracht en je reist met de bus naar Kampot. Daar word je opgehaald en naar je verblijf gebracht. Je verblijft in een guesthouse aan de rivier, in het centrum van Kampot. Naar verwachting is het vanaf juli/augustus 2024 mogelijk om in een vrijwilligershuis te verblijven. Dit ligt dichterbij de Beetje Beter school. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

In het weekend voor de start van je project vindt een oriëntatie bijeenkomst plaats en maak je kennis met het project. Gedurende je gehele verblijf is er steeds iemand van onze partnerorganisatie beschikbaar. Bovendien zijn wij ook in Nederland per mail en WhatsApp bereikbaar.

Eenmaal terug in Nederland nemen wij contact met jou op en blikken wij graag met jou terug op deze periode en jouw ervaringen.

Programma informatie en kosten

Programma informatie Engelse les geven
Aankomst Phnom Penh International Airport (Code: PHN) 
Verblijf Een kamer in een guesthouse met airco aan de rivier in Kampot. Ontbijt beschikbaar voor ongeveer $3,00.
Werktijden 5 dagen per week. 's Ochtends van 8.00 u. - 11.00 u. en 's middags van 13.00 u. tot 16.00 u. Weekenden vrij.
Dagelijks vervoer Ongeveer 9 km fietsen. Daarvoor krijg je een mountainbike ter beschikking. Vervoer per tuktuk is ook mogelijk (ter plekke regelen met onze partnerorganisatie en betalen).
Startdata Iedere week op maandag. In het weekend ervoor arriveer je en start de oriëntatie.
Kosten 2 weken - €680,-
  3 weken - €835,-
  4 weken - €990,-
  Verlenging per week  - €155,-
 Inclusief Voorbereiding en begeleiding in Nederland, airport pick-up in Phnom Penh, vervoer naar busstation en reis per bus naar Kampot, welkomstdiner, oriëntatiebijeenkomst, mountainbike voor dagelijks vervoer van en naar het project, begeleiding door het lokale team en 24 uurs ondersteuning bij noodgevallen, overnachting in het guesthouse in Kampot. 
 Exclusief Vliegtickets, reisverzekering, visum, vaccinaties, maaltijden en eigen uitgaven buiten het programma.

Vragen over dit project? Stel je vraag hier of bel naar 06 479 45 058

Wat bedoelen jullie met duurzaam vrijwilligerswerk?

Waarom moet ik betalen voor vrijwilligerswerk?

Ben je benieuwd naar de verhalen van mensen die al via Voluntoura naar Cambodja zijn geweest?

Enthousiast en wil je weten hoe je kunt aanmelden?

Andere projecten bekijken?

TEC school Kampot

Lesgeven in Nepal