Werken op een school in Nepal

Ondersteuning van docenten op een school in Nepal

Een bijzondere ervaring opdoen met vrijwilligerswerk in het buitenland? Ongeveer 2,5 uur rijden van de hoofdstad Kathmandu ligt Kuntabesi. In 2015 is dit dorp zwaar getroffen door de aardbevingen. Ook de school was grotendeels verwoest. Anil, een Nepalese man, heeft met financiële steun van de "German Emergency Doctors", de school herbouwd. 

Deze public school biedt onderwijs aan ruim 300 leerlingen, in de leeftijd van 3 - 18 jaar, verdeeld over 10 klassen. Er zijn 16 docenten werkzaam op de school. De kinderen gaan van zondag tot en met vrijdag naar school. Alleen op zaterdag zijn ze vrij. De schooldag begint 's ochtends om 10 uur met gymnastiek op het schoolplein. De staf, de kinderen en de vrijwilligers lunchen op school. Om 16 uur gaat de school uit. 

Jouw rol als vrijwilliger

Naar onze westerse maatstaven zijn de staatsscholen in Nepal over het algemeen nog van matige kwaliteit met veelal verouderde lesmethoden. De leraren zijn zelf meestal niet lang opgeleid. De klassen zijn groot en kinderen krijgen de lesstof vaak nog op een klassieke manier aangereikt. Er is weinig individuele aandacht voor de kinderen en beperkte ruimte voor creativiteit. 

Een voortdurend komen en gaan van enthousiaste vrijwilligers draagt eraan bij dat het onderwijs op een meer speelse en individuele manier wordt vormgegeven op de school in Kuntabesi. Zowel de leraren als de leerlingen hebben hier baat bij. Jouw rol als vrijwilliger wordt bepaald door de behoefte van de school en jouw eigen kwaliteiten en voorkeuren: Ben jij goed in het uitleggen van wiskunde of voel je juist meer thuis in de begeleiding van kleine groepen kinderen? Vind je het leuk om kinderen spelenderwijs de Engelse taal aan te leren? Heb jij muzikale of sportieve talenten? Dan gaan wij graag met je in gesprek over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk in Nepal.

Voorwaarden voor deelname

 • Minimaal 18 jaar op het moment van vertrek;
 • Een goede beheersing van de Engelse taal;
 • Een flexibele houding en een ‘open mind’;
 • In staat om de afstand naar school dagelijks per voet af te leggen;
 • De contactgegevens van 1 referentie;
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag;
 • Onderschrijving Code of Conduct;
 • Deelname aan een voorbereidingsdag;
 • Een reisverzekering;
 • Minimaal 4 weken beschikbaar (voor scholieren met tweetalig onderwijs 3 weken).

Voorbereiding en begeleiding

Samen met jou bespreken wij allereerst de mogelijkheden voor deelname aan dit programma. Pas als de wederzijdse verwachtingen met elkaar overeenkomen is jouw deelname definitief. Wij vinden het van groot belang dat je goed voorbereid op reis gaat. Voor je vertrek neem je daarom deel aan de verplichte voorbereidingsdag. Tijdens deze dag komen o.a. de volgende thema’s aan bod:

 • werken met (kwetsbare) kinderen;
 • omgaan met cultuurverschillen;
 • jouw rol en positie als vrijwilliger;
 • jouw persoonlijke motivatie, kwaliteiten en valkuilen;
 • betekenisvol hulp bieden gedurende een relatief korte periode.

Gedurende de gehele periode zijn wij beschikbaar voor informatie of vragen en denken wij met je mee.

Verblijf 

Bij aankomst in Kathmandu word je opgehaald vanaf het vliegveld door iemand van onze partnerorganisatie. Afhankelijk van je aankomsttijd breng je eerst een nacht in Kathmandu door of reis je direct door naar Kuntabesi. In het weekend voor de start van je project vindt er een oriëntatie bijeenkomst plaats en maak je kennis met andere vrijwilligers. Op maandag word je geïntroduceerd op school.

In het vrijwilligershuis wordt iedere ochtend en avond dal bhat (het nationale gerecht van Nepal) geserveerd. Ook is er de mogelijkheid om zelf maaltijden te bereiden. Voor € 50,- per maand kun je in de avonduren Nepalese taalles volgen in het dorp.

De school ligt op een heuvel bij het dorp Kuntabesi. Iedere dag leg je de afstand naar de school, via een loopbrug, te voet af. Het is een wandeling van 20-30 minuten. Voor sommigen in het begin misschien even afzien, maar aan het eind van de eerste week is je conditie al fors verbeterd. 

Gedurende je gehele verblijf is er steeds iemand van onze partnerorganisatie beschikbaar. Bovendien zijn wij ook in Nederland per mail en WhatsApp bereikbaar.

Eenmaal terug in Nederland nemen wij contact met jou op en blikken wij graag met jou terug op deze periode en jouw ervaringen.

Programma informatie en kosten

Programma informatie Engelse les geven
Aankomst Tribhuvan International Airport, Kathmandu (Code: KTM) 
Verblijf Een 1-persoonskamer of een gedeelde 2-persoonskamer met ventilator in het vrijwilligershuis.
Werktijden 6 dagen per week van 10.00 u tot 16.00 u. Zaterdag vrij. In overleg zijn aangepaste tijden bespreekbaar, waarbij een minimum van 4 dagen geldt.
Dagelijks vervoer Ongeveer 20-30 min. lopen.
Startdata Iedere week op maandag. In het weekend ervoor arriveer je en start de oriëntatie.
Kosten
3 weken - Alleen voor stage scholieren in het kader van tweetalig onderwijs: € 455,-
  4 weken - € 500
  Verlenging per week  - € 50,-
 Inclusief Voorbereiding en begeleiding in Nederland, airport pick-up in Kathmandu, begeleiding door het lokale team en 24 uurs ondersteuning bij noodgevallen, 2 maaltijden per dag, overnachting in het guesthouse. 
 Exclusief Vliegtickets, reisverzekering, visum, vaccinaties en eigen uitgaven buiten het programma.

Vragen over dit project? Stel je vraag hier of bel naar +316 479 45 058

Waarom moet ik betalen voor vrijwilligerswerk?

Ben je benieuwd naar de verhalen van mensen die al via Voluntoura naar Cambodja zijn geweest?

Enthousiast en wil je weten hoe je kunt aanmelden?

 

Andere projecten bekijken voor vrijwilligerswerk in Azië?

Beetje Beter school Kampot, Cambodja

TEC school Kampot, Cambodja