Klimaat Cambodja

Cambodja is gelegen tussen de Kreeftskeerkring en de Evenaar. Dit is de noordelijke tropische zone. Zoals in de meeste tropische landen is het er altijd heet, of op zijn minst warm. Sommige tropische landen hebben hoog in de bergen wel te maken met lage temperaturen. Cambodja heeft wel bergen, maar die zijn niet hoog genoeg. Vorst, ijs of sneeuw komt in Cambodja niet voor. De warmste maand is april met een gemiddelde dagtemperatuur van 37 graden. De koudste maand, januari heeft een gemiddelde dagtemperatuur van 28 graden. In de nachten koelt het enigszins af, maar echt koud wordt het nooit.

Cambodja heeft een zogenaamd moessonklimaat. Het weer wordt voornamelijk door de moessons bepaald. De moessons brengen twee seizoenen. Gedurende het regenseizoen, van mei tot en met oktober, komt de moesson wind uit het zuidwesten en brengt het vrijwel elke dag hevige regenbuien. Zo’n 75 tot 80 procent van de jaarlijkse neerslag valt gedurende het regenseizoen. Zelfs al het niet regent is het in het regenseizoen vaak bewolkt en is er een hoge luchtvochtigheid. Gedurende het droge seizoen, van november tot en met april, komt de wind doorgaans uit het noordoosten. Regen, op af een toe een korte hevige bui na, komt dan veel minder voor. De zon is in de droge periode vaak te zien.

Totaal valt er jaarlijks in Cambodja zo’n 5000 mm regen in de kustgebieden en zo’n 1400 mm in het vlakke binnenland. Onderstaand een tabel van het klimaat in Phnom Penh.

undefined