Vrijwilligerswerk buitenland: Engelse les geven in Cambodja

Vrijwilligerswerk buitenland: Engelse les geven in Phnom Penh

Een bijzondere ervaring opdoen met vrijwilligerswerk in het buitenland? In de sloppenwijken van Phnom Penh, Cambodja werkt Voluntoura samen met Stichting Beetje Beter en een team lokale medewerkers op 2 Leercentra. Kinderen in Cambodja gaan of in de ochtend of in de middag naar de basisschool. Deze Leercentra zijn opgericht om de kinderen gedurende het dagdeel dat ze niet naar school kunnen op te vangen. Op beide locaties wordt in totaal aan ruim 300 kinderen in de leeftijd van 6 – 16 jaar Engelse les en computerles gegeven. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan thema’s als sport, spel en de hygiëne. Op deze manier brengen de kinderen de dag door op een prettige plek en leren zij dingen die belangrijk zijn voor een betere toekomst. Voor de locatie van beide leercentra kun je kijken op de plattegrond van Phnom Penh.

Jouw rol als vrijwilliger

Als vrijwilliger bied je ondersteuning aan het lokale team bij het voorbereiden en geven van Engelse les. Een belangrijke toegevoegde waarde van de vrijwilliger daarbij is de uitspraak. Je levert een bijdrage aan de dagelijkse zorg van de kinderen gedurende het dagdeel dat zij aanwezig zijn. Daarnaast help je mee met het organiseren en begeleiden van activiteiten op het gebied van sport, spel, muziek, etc. Het Engelse les programma voor de kinderen omvat 4 schooljaren. Kinderen beginnen in klas D en sluiten het programma af met een examen in klas A. In klas D beginnen de, veelal jongste, kinderen met het leren van het Latijnse alfabet, de bijbehorende schrijfwijze en de eerste Engelse woorden. In de volgende klassen wordt de woordenschat geleidelijk uitgebreid en aandacht besteed aan de grammatica. In groep A moeten de kinderen zelfstandig in het Engels kunnen lezen en schrijven en moeten zij in staat zijn om gesprekken in het Engels te kunnen voeren. Afhankelijk van jouw niveau van Engels wordt je in overleg ingedeeld bij een klas. Een goede beheersing van de Engelse taal biedt de kinderen een betere kans op de arbeidsmarkt. Dit is een belangrijk doel van dit project.

Voorwaarden voor deelname

 • Minimaal 17 jaar op het moment van vertrek;
 • Een goede beheersing van de Engelse taal;
 • Een flexibele houding en een ‘open mind’;
 • De contactgegevens van 1 referentie;
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag;
 • Onderschrijving Code of Conduct;
 • Deelname aan een voorbereidingsdag;
 • Een reisverzekering;
 • Minimaal 2 weken beschikbaar.

Voorbereiding en begeleiding

Samen met jou bespreken wij allereerst de mogelijkheden voor deelname aan dit programma. Pas als de wederzijdse verwachtingen met elkaar overeenkomen is jouw deelname definitief. Wij vinden het van groot belang dat je goed voorbereid op reis gaat. Voor je vertrek neem je daarom deel aan de verplichte voorbereidingsdag. Tijdens deze dag komen o.a. de volgende thema’s aan bod:

 • werken met (kwetsbare) kinderen;
 • omgaan met cultuurverschillen;
 • jouw rol en positie als vrijwilliger;
 • jouw persoonlijke motivatie, kwaliteiten en valkuilen;
 • betekenisvol hulp bieden gedurende een relatief korte periode.

Gedurende de gehele periode zijn wij beschikbaar voor informatie of vragen en denken wij met je mee.

Bij aankomst in Phnom Penh word je opgehaald vanaf het vliegveld door iemand van onze partnerorganisatie. In het weekend voor de start van je project vindt er een oriëntatie bijeenkomst met de groep vrijwilligers plaats en maak je kennis met het project. Gedurende je gehele verblijf is er steeds iemand van onze partnerorganisatie beschikbaar. Bovendien zijn wij ook in Nederland per mail en WhatsApp bereikbaar.

Eenmaal terug in Nederland nemen wij contact met jou op en blikken wij graag met jou terug op deze periode en jouw ervaringen.

Programma informatie en kosten

Programma informatie Engelse les geven
Aankomst Phnom Penh International Airport (Code: PHN).
Verblijf Een gedeelde 2-persoonskamer in een guesthouse met ventilator (prijzen voor een 1-persoonskamer en airco op aanvraag).
Werktijden 5 dagen per week van 9.00 u tot 15.00 u. Weekenden vrij.
Dagelijks vervoer Afhankelijk van de locatie van het Leercentrum 30 of 60 minuten per tuktuk.
Startdata Iedere week op maandag. In het weekend ervoor arriveer je en start de oriëntatie.
Kosten
2 weken - € 525,- 
  3 weken - € 690,- 
  4 weken - € 855,- 
  Verlenging per week  - € 140,- 
 Inclusief Voorbereiding en begeleiding in Nederland, airport pick-up in Phnom Penh, oriëntatiebijeenkomst, dagelijks vervoer van en naar het project, begeleiding door het lokale team en 24 uurs ondersteuning bij noodgevallen, overnachting in het guesthouse, 2 maaltijden per dag (ontbijt en lunch).
 Exclusief Vliegtickets, reisverzekering, visum, vaccinaties, avondeten en eigen uitgaven buiten het programma.

Vragen over dit project? Stel je vraag hier of bel naar 06 479 45 058

Waarom moet ik betalen voor vrijwilligerswerk?

Ben je benieuwd naar de verhalen van mensen die al via Voluntoura naar Cambodja zijn geweest?

Enthousiast en wil je weten hoe je kunt aanmelden?

Andere projecten bekijken?

Computerles geven

Kinderdagverblijf