Vrijwilligerswerk in het buitenland? 10 redenen voor Cambodja!

07-01-2015

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland is populair. Datzelfde geldt voor buitenlandse stages. Aanbieders en mogelijkheden zijn er volop. In dit artikel lees je 10 redenen om voor Cambodja te kiezen.

1. Cambodja is een van de armste landen van Zuidoost Azië

Cambodja is niet alleen een arm ontwikkelingsland, maar staat ook vaak achter in de rij als er ontwikkelingshulp wordt gegeven. Het land komt hier relatief weinig in het nieuws. Er gebeurt wel het een en ander om het land er weer bovenop te krijgen. Er is ook perspectief; de economie komt op, er wordt geïnvesteerd in de infrastructuur, er is meer aandacht voor de mensenrechten etc. Het gevaar blijft, dat de kloof tussen arm en rijk, alleen maar groter wordt. Projecten gericht op de allerarmsten zijn cruciaal. Deze projecten hebben een grote behoefte aan vrijwilligers.

2. De Rode Khmer heeft alle kennis letterlijk vernietigd, een rolmodel ontbreekt veelal

Van 1975 tot 1978 heeft de Rode Khmer zodanig huisgehouden dat een derde van de bevolking, waaronder veel mensen met kennis, is uitgemoord. Het heeft daarna nog tot de midden jaren negentig geduurd, voordat er een enigszins stabiele situatie ontstond. Iedereen van 35 jaar of ouder heeft als slachtoffer of dader (al dan niet gedwongen) deze zwarte bladzijde in de geschiedenis meegemaakt. Hun kinderen zijn veelal opgevoed door getraumatiseerde ouders. Een rolmodel ontbreekt grotendeels. Ruim 50% van de huidige bevolking is jonger dan 22 jaar. De jeugd heeft de toekomst, maar kan zeker hulp gebruiken van mensen die ze het voorbeeld willen en kunnen geven.

3. Het onderwijssysteem heeft dertig jaar lang plat gelegen

Al voor de Rode Khmer Phnom Penh binnenviel lag het onderwijs in Cambodja al vrijwel stil. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig werd het oosten van Cambodja hevig gebombardeerd door de Amerikanen. Grote vluchtelingenstromen kwamen op gang. Tijdens het schrikbewind van Pol Pot werden alle scholen gesloten, boeken vernietigd en intellectuelen uitgemoord. Het duurde tot 1999 totdat Cambodja weer steun kreeg van het IMF en internationale ontwikkelingshulporganisaties. Vanaf die tijd ontstond enige tijd en ruimte om weer scholen en universiteiten op te zetten. Momenteel zijn er nog steeds te weinig scholen voor het grote aantal kinderen. Er is ook een gebrek aan leerkrachten. De salarissen zijn laag, waardoor kwalitatief goede mensen kiezen voor een functie elders. Extra onderwijs is de komende jaren onontbeerlijk om de kinderen uit Cambodja een stapje verder te helpen. Vrijwilligers zijn nodig om lessen te verzorgen en de plaatselijke staf te coachen en ondersteunen.

4. Ondanks de vele problemen is Cambodja een overzichtelijk en relatief stabiel land

Vanuit het perspectief van etnische afkomst is Cambodja het land met de meest homogene bevolking in de wereld. Ruim 95% van de bevolking is Khmer met een Boeddhistisch geloof. Het is een prettig land om te reizen. Alleen voor een heel klein stukje bij de grens van Thailand geldt een negatief reisadvies. Voor een ontwikkelingsland is Cambodja relatief veilig. Gelet op de ligging en de geografie is de kans op natuurrampen vrij klein. Kortom een ideaal land om vrijwilligerswerk te combineren met een mooie reis.

5. Cambodja heeft een vriendelijke en gastvrije bevolking

De mensen zijn heel gastvrij naar buitenlanders en op een prettige manier nieuwsgierig en leergierig. Je ziet kinderen die elke dag met zoveel plezier naar school gaan. Kinderen die zo graag willen leren dat ze tijdens de pauzes het liefst doorgaan en om huiswerk vragen. Het is heel dankbaar om als vrijwilliger met die kinderen en hun gezinnen te mogen werken.

6. Cambodja is een heel mooi land waar veel te zien en te ontdekken valt

Grote delen van Cambodja zijn door toeristen nog niet ontdekt. Cambodja is veel meer dan mooie tempels en een verschrikkelijk verleden. Naast de tempels van Angkor Wat en de witte zandstranden van Sihanoukville heeft dit land nog veel meer natuurschoon, interessante steden, ongerepte jungle en kunst en cultuur te bieden. Het toerisme is de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen. Grijp nu nog de kans om je als ‘ontdekkingsreiziger’ door Cambodja te bewegen.

7.  De kosten voor verblijf en levensonderhoud zijn laag

Waar kun je nog overnachten voor minder dan $15, uitgebreid dineren voor $5 en een biertje drinken voor minder dan $1?  Als je langer in Cambodja verblijft, dan verdien je je vliegticket alweer terug omdat je dagelijks veel minder uitgeeft dan in Nederland.

8. Er zijn voldoende duurzame projecten waar je nog echt toegevoegde waarde kunt leveren

Gelukkig zijn er in Cambodja veel kleinschalige duurzame projecten waar een vrijwilliger nog echt het verschil uitmaakt en waar de resultaten van jouw bijdrage direct zichtbaar zijn. Voluntoura screent niet alleen de vrijwilligers, maar ook de projecten. Meer lezen over Duurzame projecten en stages in het buitenland? …  

9. De werktijden voor vrijwilligerswerk bij de projecten van Voluntoura zijn niet extreem lang

Het werk bij onze projecten is vrij intensief. De kinderen en de lokale staf verdienen alle zorg en aandacht, ook onder soms erg warme omstandigheden. Doorgaans ben je rond een uur of vier ’s middags weer bij jouw guesthouse. In de weekenden ben je meestal vrij. Er is dus voldoende tijd om je weer op te laden voor de volgende dag, sociale contacten te onderhouden met andere vrijwilligers en of het thuisfront, de stad te verkennen en een weekendje er tussenuit te gaan.

10. De huisvesting, het vervoer van en naar het project en de begeleiding is prima geregeld

Je verblijft in een prima en betrouwbaar guesthouse waar vaak vrijwilligers uit diverse landen ook verblijven. Natuurlijk is het geen luxe hotel of resort, maar dat past ook niet bij de reden waarom je in Cambodja bent en de mensen waar je het voor doet. Het vervoer van en naar het project gaat meestal per tuktuk; het ideale vervoermiddel in de stad. Naast de voorbereiding in Nederland word je ook in Cambodja met raad en daad bijgestaan en begeleid. Lees meer over onze projecten

Leuk artikel? Deel het!


Reageren? Graag!

comments powered by Disqus