Rambam over vrijwilligerswerk in het buitenland 9 december 2016 - 21:50 uur NPO 3
Het programma Rambam besteedt vanavond aandacht aan vrijwilligerswerk in het buitenland. De aankondiging belooft veel.
Het doel van het programma Rambam is om misstanden aan de kaak te stellen: “Grote bedrijven die slecht met hun klanten omgaan, oplichters, vreemde regels, of andere oneerlijke zaken worden op onverwachte wijze tegen het licht gehouden en aangepakt. De Rambammers slaan altijd met ongelijke munt terug.” Geweldig. Stel die misstanden maar aan de kaak. Ze zijn er genoeg en zeker ook als het om vrijwilligerswerk in het buitenland gaat. Via de Facebookpagina van Rambam kun je alvast een aantal korte filmpjes bekijken.
Er zijn al veel documentaires en artikelen verschenen over dit onderwerp. Daardoor weten we dat de meeste kinderen in een weeshuis in Cambodja helemaal geen wees zijn. En dat er weeshuizen en organisaties zijn die geld verdienen aan donaties en geld van vrijwilligers. We beseffen dat het komen en gaan van buitenlandse vrijwilligers niet goed is voor kinderen met hechtingsproblematiek. Bovendien is het niet verantwoord de zorg voor getraumatiseerde kinderen toe te vertrouwen aan vrijwilligers zonder relevante opleiding. Better Care Network en UNICEF hebben gelijk. Vrijwilligerswerk in een weeshuis? Niet doen!
Worden er in de uitzending van Rambam nieuwe dingen aan de kaak gesteld? Mogelijk wordt stilgestaan bij het feit dat er heel veel organisaties in Nederland zijn die vrijwilligers naar het buitenland begeleiden. En dat je bij die organisaties ‘niets hoeft te kunnen’, je inschrijving gewoon online kunt regelen zonder dat er persoonlijk contact is. Wellicht wordt nog eens benadrukt dat er organisaties zijn die veel geld vragen. Ook niks nieuws, maar wel interessant om te weten als je je aan het oriënteren bent.
Wordt er recht gedaan aan organisaties en vrijwilligers die ernaar streven de juiste dingen te doen of krijgen we een eenzijdig beeld gepresenteerd? Wordt het ons afgeraden om mensen in ontwikkelingslanden te steunen en speelt het pleidooi van grote NGO’s mee, die zich bedreigd voelen en van mening zijn dat zij voor dit werk betaald moet worden? Kunnen we misschien een eyopener verwachten van het fragment met de vier acteurs van Afrikaanse afkomst, die als vrijwilliger gedropt worden bij een project met kinderen in Nederland? Krijgen we alternatieven aangereikt of is het niet meer dan een ‘tegen’ verhaal, omdat niets doen nu eenmaal makkelijker is dan de verantwoordelijkheid nemen voor wat je wel doet?
We zijn benieuwd. Wordt vervolgd.
Jacqueline Dunnink
Leuk artikel? Deel het!
Reageren? Graag!
comments powered by Disqus