Bedelaars geld geven. Ja of nee?

15-01-2015
Bedelende moeder, die je als vrijwilliger in het buitenland tegenkomt

In de straten van Phnom Penh wordt veel gebedeld. Door moeders met baby’s, straatkinderen die boeken verkopen en mensen die ledematen missen en zich op een mensonterende manier voortbewegen. Je ziet het vaker in het buitenland en het beeld went niet.

De Riverside in Phnom Penh is ‘s avonds het hartverscheurende toneel van de grote ongelijkheid in de wereld. Daar zit de buitenlandse toerist op een terras, achter een royaal gevuld bord met eten en een groot glas bier, die een smekend kind negeert of soms zelfs afsnauwt. Je ziet de ‘weldoener’, die met een groots gebaar en een hemelse glimlach een dollar geeft aan de arme moeder van het pasgeboren kind. En alles daar tussenin.

Volgens het Boeddhisme is het heel gewoon anderen die het minder hebben iets te geven. Ik kan wel een paar dollar missen. Ik wil het kleine meisje, dat de hele avond al met een veel te zware boekenmand rondloopt, graag blij maken. Ik gun de vermoeide moeder met het kind vanavond een goede maaltijd. Ik wil de indringende blik van de man, die zonder benen over straat kruipt, niet steeds ontwijken. Het geeft mij een ongemakkelijke gevoel. Tenslotte ben hier in Cambodja om vrijwilligerswerk te doen. Om mensen te helpen.

Ervaren reizigers en hulporganisaties waarschuwen geen geld te geven. Dan houd je de kinderen op straat en daarmee de ellende in stand. Bovendien zitten er vaak hele organisaties achter de boekenverkoop, aan wie de kinderen het geld moeten afdragen. Er zijn bedelaars die hulp van een buitenlands ontwikkelingsproject hebben afgeslagen omdat bedelen meer geld oplevert. En als niemand meer geld geeft of boeken koopt, stopt het vanzelf en gaan mensen op een andere manier geld verdienen.

Soms maak ik lol met de straatkinderen. Want na een week herkennen we elkaar. Ze zijn vaak heel vrolijk. Soms geef ik iemand wat eten. Ik wil ze niet negeren en geld geef ik toch maar niet. Zo doe ik het. Maar wat goed, minder goed of zelfs fout is weet ik gewoon niet zeker. Wat zou jij doen?

Door: Julian van Dijk (19)

Julian reisde sinds 2010 een aantal keren als vrijwilliger voor Stichting Beetje Beter naar Cambodja.

Leuk artikel? Deel het!


Reageren? Graag!

comments powered by Disqus