Josefien (22) - twee weken Engelse les geven, juni '15 - Rapportcijfer: 8

"Ik vond de voorbereiding erg goed. Zelf ondanks dat ik pas erg laat (maand vantevoren) had aangegeven dat ik dit wilde. Heel fijn dat je verplicht naar een bijeenkomst moet om zo een goed beeld te krijgen van wat je kan verwachten. Ook goed dat alle verschillende aspecten belicht worden: cultuur, praktische reiszaken, het lesgeven zelf, leuke reistips etc. Ik ging met een heel goed gevoel richting Cambodja. Ik heb geen grote op- of aanmerking wat betreft de voorbereiding. Het enige wat wellicht handig zou zijn is iets meer aandacht geven aan het lesgeven zelf. Het zou fijn zijn om nog iets meer tips en tools mee te krijgen."

"Ik ben ontzettend warm ontvangen in Cambodja. Allereerst was daar het heerlijke onthaal van Hong die er overduidelijk voor de volle 100% voor gaat om het jou naar de zin te maken. Ik werd met jetlag en al gelijk in het zwembad gezet en daarna een prachtige rondleiding door Phnom Phen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik met al mijn problemen naar hem toe zou kunnen. Ook op SBB2 waren de leraren ontzettend aardig. Ik heb hier geen suggesties voor."

"Het contact met Voluntoura tijdens mijn verblijf in Cambodja was wat mij betreft was dit precies voldoende. Ik kon mijn leuke verhalen kwijt en ik kon altijd vragen stellen, maar ik werd niet constant op m'n lip gezeten en kon gewoon mijn eigen ding doen." "Ik heb daarna nog 1,5 maand verder gereisd. En ik ben geen geusthouse tegen gekomen waar je vriendelijker werd ontvangen. De jongens achter de balie hielpen je met alles. Minpunten: - paar keer last van kakkerlakken gehad (maarja hoort erbij) - het kan makkelijk een uur duren voor je je eten heb - de vens waren niet op alle kamers even goed." "Overall was het dus echt geweldig. Wat ik graag nog meer zou willen geven:

  • Het zou ontzettend fijn zijn om nog iets meer structuur in het lesplan van de kinderen te krijgen. Ik weet dat er iets dergelijks is, maar dit kwam tijdens mijn stage nog totaal niet uit de verf. Hierdoor leerde kinderen vaak heel vaak hetzelfde of juist verschillende dingen. En ook sluiten de lesboeken absoluut niet aan op de situatie van deze kinderen. Wellicht is het een idee om een keer iemand met een organisatorische achtergrond een paar weken mee te laten lopen met als doel dat hij een mooi gestructureerd lesplan opstelt.
  • Ik heb tijdens mijn verblijf heel veel over hygiëne gepraat met de kinderen . Ik vond dit door mijn medische achtergrond heel erg leuk. De kinderen vonden het ook heel erg leuk en leerzaam om over handen wassen, voeding, ziek worden enzo te leren. Ik zou zeker aanraden wanneer er nog een keer een medisch geschoolde vrijwilliger komt, deze persoon te vragen dit ook te doen. Die persoon mag natuurlijk contact met mij opnemen hierover.
  • Ik weet niet of ik dat wenselijk vind, want ik denk ook juist dat het jullie kracht is dat jullie zo kleinschalig werken. Anders is het eventueel een optie om wat meer onder studenten te promoten, want ik denk dat dit een doelgroep is die dit erg leuk vindt om te doen.

Terug naar ervaringen