Voluntoura praat mee over nieuwe ISO norm vrijwilligerswerk

07-01-2016

NEN organiseert 13 januari een de informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van een ISO-norm over internationaal vrijwilligerswerk. Het doel is het opstellen van voorwaarden voor internationaal vrijwilligerswerk. Voluntoura praat hier over mee.

Het initiatief moet misstanden uit de wereld helpen en zo onze sector verbeteren.

Bij de internationale normalisatie organisatie, ISO, ligt momenteel een voorstel voor de ontwikkeling van een internationale norm voor internationaal ‘vrijwilligers toerisme’. Reden hiervoor is om de prestatie van de sector te verbeteren, de voordelen voor ontvangende gemeenschappen te verhogen en het bewustzijn en vertrouwen onder consumenten in internationaal vrijwilligers toerisme te verbeteren. Hier staan wij uiteraard helemaal achter.

Achtergrond normontwikkeling

Jaarlijks vertrekken duizenden Nederlanders naar het buitenland om daar vrijwilligerswerk te doen. Dit wordt veelal georganiseerd door een kleine stichting, lokale organisatie, derde partij, of een van de grotere reisorganisaties. Ondanks dat de bedoelingen om vrijwilligerswerk te doen uiteraard goed zijn, lopen er soms dingen mis. Bijvoorbeeld omdat vrijwilligers in gevaarlijke situaties terecht komen, vrijwilligerswerk gaan doen waar ze ongeschikt voor zijn, of omdat het beeld dat door een organisatie geschetst wordt niet overeenkomt met de werkelijkheid. Wij zien in deze markt regelmatig dingen die onze wenkbrouwen doen fronzen en doen er zelf alles aan om misstanden te voorkomen. Voldoende redenen om actief mee te werken aan het totstandkomen van een internationale norm voor vrijwilligerswerk.

 Doel

Het doel van de informatiebijeenkomst is de Nederlandse belanghebbenden te informeren over het voorstel en feedback te krijgen die kan worden meegenomen de Nederlandse stem in deze internationale ontwikkeling.