Terug naar Phnom Penh

31-05-2018

De Brabantse Diede (24) werkte in oktober 2017 een maand als vrijwilliger op één van de scholen van Stichting Beetje Beter (SBB). Ze werkte vol enthousiasme aan de verdere verbetering van de lessen voor de peuter- en kleuterklas van de stichting.

Haar inzet werd gewaardeerd. En niet alleen door ons vanuit Nederland. De Cambodjaanse staf vroeg haar terug te komen. Voor een langere periode. En dat deed ze. In april keerde ze terug om zich voor langere tijd in te zetten voor de verdere ontwikkeling van het leerklimaat op beide scholen van Beetje Beter.  

De tijd vliegt

Het is inmiddels een half jaar later en ze is terug in Phnom Penh. “De tijd vliegt. Ik ben al bijna 2 maanden hier en ben nu werkzaam op beide scholen van SBB.” Diede werkt intensief samen met het Cambodjaanse team en stemt veel af met de stichting in Nederland. “Ik houd me mij onder andere bezig met een vernieuwd boekensysteem, het invoeren van leerlingengeld voor kinderen uit gezinnen die dat kunnen betalen en het invoeren van een leerlingvolgsysteem voor beide scholen. Het is belangrijk om op beide scholen aanwezig te zijn zodat ik steeds alle acties goed kan afstemmen.”

Coachen

Een ander onderdeel van haar werkzaamheden bij SBB op dit moment is het coachen van docenten. Met een opleiding en werkervaring als social worker heeft Diede veel kennis en ervaring met kinderen van verschillende leeftijden en ontwikkelingsniveaus. “Sommige jonge docenten hebben nog beperkt kennis van de sociaal-emotionele of cognitieve ontwikkeling van kinderen. Daarom heb ik samen met een stagiaire uit België, Laura Aelbrecht, een trainingsdag ontwikkeld voor alle leerkrachten. Tijdens deze dag hebben we uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling van kinderen van verschillende leeftijden. Hierbij hebben we ons erg gefocust op het positief coachen, spelenderwijs Engels leren en pestgedrag. De leerkrachten toonden veel interesse en stelden vragen over onderwerpen die hen bezighouden. Voorbeelden uit de klassen kwamen voorbij en we stelden de leerkrachten in staat om elkaar hierin te helpen. Wij gaven sturing met behulp van het theoretische kader.”

Tandenpoetsen en haren kammen

Het laatste grote thema waar zij zich op focust is hygiëne. “Het is belangrijk om de kinderen te leren dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Voor mijn komst is Laura al aan de slag gegaan. Er is een tandarts langs geweest voor de kinderen en in twee klassen poetsen we de tanden na iedere pauze. Ook zijn we uitvoerig aan de slag (geweest) met luizenchecks en de bestrijding hiervan. Ik weet dat het lastig is om hoofdluis te bestrijden, maar het feit dat de kinderen zien dat we het belangrijk vinden doet me veel.”

One way ticket

Ze vindt haar tijd in Phnom Penh en bij SBB tot nu toe geweldig. “Het is ontzettend fijn om te werken op een school met gemotiveerde docenten en kinderen als deze. Alle input wordt erg gewaardeerd. Ik heb me in de eerste weken gericht op het opbouwen van een goede relatie met de leerkrachten. Hier heb ik iedere dag profijt van. Ik ga met erg veel plezier naar het werk.” En natuurlijk geniet ze van het contact met de kinderen. “De vorige keer had ik vooral contact met de kleintjes van de Daycare maar nu heb ik met alle kinderen te maken. Ik geniet ervan om in de pauzes bij de kinderen te zitten, mee te spelen of high fives uit te delen.”

Voorlopig mogen we nog op Diede rekenen. In september reist ze naar Nederland en in oktober vliegt ze terug naar Phnom Penh met een one way ticket. “Ik weet nog niet wat ik waar, en voor hoe lang ga doen. Wellicht blijf ik nog even bij SBB hangen…”