'Een betere wereld' - Haye van der Heyden

12-11-2016

‘Ik ben vier weken in Cambodja geweest en ik heb niemand horen klagen of zeuren. Ik heb mistroostige blikken gezien, dat wel, maar geen gekanker, geen gevloek, geen tirades tegen de regering, buitenlanders of het weer.’

Met deze woorden besluit regisseur, acteur, cabaretier, presentator en schrijver Haye van der Heyden zijn belevenissen in ‘Een betere wereld’. Haye sleept je mee in zijn gedachten, twijfels en dagdromen gedurende de vier weken waarin hij als vrijwilliger op één van de Leercentra van Stichting Beetje Beter werkt.

Tijdens zijn verblijf in ‘Een beter wereld’ raakt Haye gefascineerd door het verkeer en de bedrijvigheid in de hoofdstad Phnom Penh, verdiept hij zich in de Cambodjanen en vraagt hij zich kritisch af hoe zinvol zijn bijdrage is. Zijn zelfspot ontroert. Een man van bijna zestig. Iemand van wie de kaarten inmiddels wel geschud zijn, schudt zijn zelfgemaakte kwartetkaarten dagelijks opnieuw bij de kinderen in Cambodja. Kaarten die overigens, aldus Haye, vaak een absolute redding blijken te zijn. Zoals na die eerste ochtend voor de klas waarin hij, naar eigen zeggen, een klein half uur hoofdzakelijk verbijsterd aangestaard werd en slechts een enkeling reageerde. Herkenbaar voor wie als vrijwilliger in Cambodja is geweest. Een aanrader als je van plan bent om te gaan! Lees hier 'Een betere wereld'.

Wil je meer weten over het project dat Haye heeft gedaan?

Meer informatie over hoe en waarom Stichting Beetje Beter aan de weg timmert in Cambodja.