Reizen in Cambodja

Voor de korte ritjes binnen of net buiten de stad is de Tuk Tuk het vervoermiddel bij uitstek. Het is het meest relaxte vervoersmiddel. Een Tuk Tuk is een overdekt tweewielkarretje dat achter een scooter hangt. Er is in ieder geval plaats voor 4 westerse volwassenen. Kijk niet vreemd op als je een Tuk Tuk ziet rijden met tien Cambodjanen erin! Onderhandel altijd vooraf de prijs. Tuk Tuk drivers krijgen namelijk bij het zien van een toerist vaak dollartekens in hun ogen. De inflatie en prijs van benzine is de afgelopen jaren in Cambodja behoorlijk gestegen. Verwacht dus niet dat je nog hetzelfde betaalt als vijf jaar geleden, maar ga zeker ook niet akkoord met belachelijke prijzen. Voor een kort ritje in Phnom Penh van zo’n 5 minuten ben je tussen de 1 tot 1,5 US dollar kwijt. Van de Riverside naar Toul Sleng tussen de 3 en 4 US dollar en naar het vliegveld 7 dollar. Zorg altijd dat je je spullen (tas, camera, mobieltje etc.) goed vast hebt. Langsrijdende motors willen nog weleens een graai doen. De meeste Tuk Tuk chauffeurs waarschuwen hier ook voor.

Wil je naar andere steden in Cambodja, dan is de bus een goed en goedkoop vervoermiddel. Er zijn meerdere vaste buslijnen tussen:

  • Phnom Penh en Siem Reap (6 uur, vanaf 6 US dollar)
  • Phnom Penh en Sihanouk Ville (4 uur, vanaf 5 US dollar)
  • Phnom Penh en Kampot / Kep (4 uur, vanaf 5 US dollar)
  • Phnom Penh en Battambang (6 uur, vanaf 7 US dollar)
  • Phnom Penh en Koh Kong (6 uur, vanaf 8 US dollar)

Let op, dit zijn altijd richttijden. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat het langer duurt. De wegen tussen de diverse steden zijn de afgelopen jaren flink verbeterd, maar nog steeds van een kwaliteit die past bij een ontwikkelingsland. Er wordt altijd wel ergens aan de weg gewerkt. Soms wel jarenlang. Reserveer je bus ticket tijdig bij een reisbureautje. Daar zijn er velen van.

Terug