Opkomst Rode Khmer (1953-1975)

In 1966 gaf Sihanouk de Noord-Vietnamezen toestemming om over Cambodjaans grondgebied de Ho Chi Minh-route te gebruiken richting Zuid-Vietnam. Cambodja raakte hierdoor betrokken bij de Vietnam oorlog. In 1969 brak de hel los boven het oosten van Cambodja: Amerikaanse bommenwerpers wierpen meer dan een half miljoen ton bommen af. Dit kostte honderdduizenden Cambodjanen het leven en er kwam bovendien een grote vluchtelingenstroom op gang. Pas in 1973 stopten de aanvallen van de Amerikanen. 
In de binnenlandse politiek kreeg Sihanouk het zwaar te verduren. Zowel linkse intellectuelen als de stedelijke middenklasse keerden zich tegen hem.
 De in 1969 premier geworden generaal Lon Nol was medeverantwoordelijk voor de staatsgreep in 1970, waarbij Sihanouk werd afgezet. Op 5 oktober 1970 werd in Cambodja de republiek uitgeroepen en Lon Nol kwam aan de macht. Onmiddellijk na zijn aantreden kwam het verzet op gang, met name door de Rode Khmer, die in zijn guerrilla-activiteiten werd gesteund door onder andere Noord-Vietnam. Lon Nol werd gesteund door Zuid-Vietnam en de Amerikaanse luchtmacht, maar hij wist de strijd tegen de guerrilla’s niet te winnen.
 Lon Nol vluchtte naar de Verenigde Staten.

Terug