Traditionele feesten in Cambodja

Een overzicht van enkele traditionele feesten in de Cambodja:

Khmer nieuw jaar

Jaarlijks wordt het nieuwe jaar ergens in het midden van de maand april gevierd, tijdens het droge seizoen als de boeren niet op het land werken. Astrologen bepalen elk jaar het exacte tijdstip en datum door te berekenen wanneer het nieuwe beschermende dier arriveert (de tijger, de draak of de slang). Cambodjanen zijn de gehele maand april bezig met de voorbereiding van het feest. De huizen worden schoongemaakt en gedecoreerd met kaarsen, verlichting, lantaarns in de vorm van een ster en bloemen. De eerste drie dagen van het nieuwe jaar gaat iedereen naar de tempels om eten te geven aan de monniken.

Pchum Ben

Pchum Ben is een religieuze ceremonie in september waarin iedereen zijn dierbare overledenen herdenkt. Gedurende vijftien dagen brengen de mensen in de Cambodjaanse gemeenschappen beurtelings eten naar de tempels. Op de vijftiende en laatste dag doet iedereen zijn mooiste kleding aan en worden de tempels bezocht. Families brengen manden met bloemen mee en de kinderen geven eten en cadeautjes aan de monniken. Iedereen bidt voor zijn dierbare overledenen om ze te helpen om door te gaan naar een beter leven. Volgens sterk geworteld Khmer geloof wordt er over degenen die niet meedoen met Pchum Ben een vloek uitgesproken door boze overledenen.

Waterfestival

Een ander erg kleurrijk feest is het Waterfestival, ook wel het feest van de omkerende rivier genoemd. Het vindt eind oktober of begin november plaats op het moment dat de stroming van de Tonle Sap rivier omdraait. Het water gaat dan zuidwaarts stromen van het Tonle Sap meer naar de Mekong rivier. Het hoogtepunt van dit driedaagse feest zijn de bootraces in Phnom Penh. Elk stadje bouwt zijn eigen boot (een soort grote drakenboot) waar wel zo’n veertig mensen in kunnen roeien. De boten zijn beschilderd met tekens die je ook kunt terugvinden op de tempels van Ankor Thom. De eerste twee dagen roeien de boten in paren tegen elkaar. Op de laatste dag bij zonsondergang is de grote race waar alle boten aan deelnemen. Iedereen gelooft dat de rivier dan blij is. Er zal veel vis zijn en de rijstoogsten zullen geweldig zijn!

Terug