Leren van- en lesgeven aan Boeddhistische monniken in Cambodja

Een unieke ervaring met vrijwilligerswerk in het buitenland: Lesgeven aan monniken en kinderen in een Boeddhistische tempel. Ben jij geïnteresseerd in de Boeddhistische levensovertuiging en cultuur? Wil jij kennis en ervaring opdoen en jouw kennis en ervaring delen in een inspirerende omgeving? Dan is vrijwilligerswerk in een Cambodjaanse tempel wellicht iets voor jou. Als buitenlandse vrijwilliger help je bij het ontwikkelen van de Engelse taalkennis van de monniken (van jong tot oud). Je geeft een aantal uren per dag Engelse les aan de monniken. Daarnaast wordt je betrokken bij andere voorkomende (onderhouds)werkzaamheden zoals bijvoorbeeld tuinieren of onderneem je activiteiten met de jonge kinderen die in de tempel verblijven. Het onderling delen van kennis en cultuur staat centraal in dit project.

Voorwaarden

 • Minimaal 18 jaar op het moment van vertrek;
 • Een goede beheersing van de Engelse taal;
 • Een flexibele en respectvolle houding en een ‘open mind’;
 • Een CV in het Engels en contactgegevens van 1 referentie;
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag;
 • Onderschrijving Code of Conduct;
 • Deelname aan een voorbereidingsdag.

Voorbereiding en begeleiding

Samen met jou bespreken wij allereerst de mogelijkheden voor deelname aan dit programma. Pas als de wederzijdse verwachtingen met elkaar overeenkomen is jouw deelname definitief. Wij vinden het van groot belang dat je goed voorbereid op reis gaat. Voor je vertrek neem je daarom deel aan de verplichte voorbereidingsdag. Tijdens deze dag komen o.a. de volgende thema’s aan bod:

 • werken met (kwetsbare) kinderen;
 • omgaan met cultuurverschillen;
 • jouw rol en positie als vrijwilliger;
 • jouw persoonlijke motivatie, kwaliteiten en valkuilen;
 • betekenisvol hulp bieden gedurende een relatief korte periode.

Gedurende de gehele periode zijn wij beschikbaar voor informatie of vragen en denken wij met je mee.

Bij aankomst in Phnom Penh word je opgehaald vanaf het vliegveld door iemand van onze partnerorganisatie. Voor de start als vrijwilliger neem je deel aan een 2-daagse voorbereiding. Gedurende je gehele verblijf is er steeds iemand van onze partnerorganisatie beschikbaar. Bovendien zijn wij ook in Nederland per mail en WhatsApp bereikbaar.

Programma informatie

Programma Tempelproject

Dag 1 Aankomstdag in Phnom Penh

Aankomst op Phnom Penh International Airport (Code: PHN). Je wordt opgehaald vanaf het vliegveld en naar de accommodatie gebracht waar je gedurende de periode in Phnom Penh verblijft. Je kunt die dag uitrusten en bijkomen van je reis of, als je avontuurlijk bent ingesteld, op onderzoek uitgaan en de omgeving verkennen. Onze lokale coördinator zal een afspraak met je maken voor de volgende dag.

Dag 2

Onze lokale coördinator haalt je om de afgesproken tijd op voor een city trip en een bezoek aan een aantal projecten. Na de lunch heb je een pauze en ‘s middags neem je deel aan de oriëntatie-bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst komen een aantal thema’s aan de orde: informatie over Cambodja en de cultuur, je rechten en plichten, gezondheids- en veiligheidstips, praktische tips, details over het project, het delen van ervaringen, etc. ’s Avonds neem je deel aan een BBQ in een lokaal restaurant. Als je vegetarisch bent wordt hier in het menu rekening mee gehouden.

Dag 3

’s Morgens om 8 uur wordt je door een tuk-tuk opgehaald en naar het tempelproject gebracht, zo’n 12 km. buiten Phnom Penh. Daar maak je kennis met de monnik, die voor jou het vaste aanspreekpunt is gedurende je verblijf in de tempel. Op deze dag leer je hoe om te gaan met de monniken en wat de gedragsregels binnen de tempel zijn, zowel voor jou als voor de monniken.

Dag 4 t/m 7

Gedurende deze dagen wordt je betrokken bij verschillende activiteiten en werkzaamheden. Een paar uur per dag geef je Engelse les. Daarnaast wordt er tijd besteed aan het onderling delen van cultuurkennis, onderhoudswerkzaamheden, tuinieren en activiteiten die je zelf initieert. Je werktijden zijn ’s ochtends van 7 uur tot 9 uur en ’s middags van 1 tot 3 uur. Na de ochtendsessie lunch je samen met andere vrijwilligers en jonge kinderen die in de tempel verblijven.

Dag 8 en 9

Gedurende het weekend ben je vrij en kun je Cambodja ontdekken!

Vervolg

In de daaropvolgende week (of weken) breng je van maandag tot en met vrijdag je tijd door met de monniken en de kinderen. Het zal je verbazen hoe snel je gewend bent. Je ontdekt en ontwikkelt je eigen kwaliteiten en je merkt tegelijk hoe de monniken en kinderen vooruit gaan. Op de laatste dag van je periode als vrijwilliger is de kans groot dat je een afscheidsdiner hebt met je lokale coördinator en de andere vrijwilligers.

Startdata

Iedere 2 weken op zaterdag.

Kosten

2 weken - € 495,-

3 weken - € 645,-

4 weken - € 795,-

Verlenging per week € 140,-

Inclusief

Voorbereiding en begeleiding in Nederland, airport pick-up in Phnom Penh, oriëntatiebijeenkomst en introductie in het klooster, dagelijks vervoer van en naar het project, overnachting in het guesthouse, 1 maaltijd per dag (ontbijt).

Exclusief 

Vliegtickets, reisverzekering, visum, vaccinaties, maaltijden en eigen uitgaven buiten het programma.