Ontdekkingsreis Cambodja met vrijwilligerswerk (2016)

Een unieke mogelijkheid om vrijwilligerswerk in het buitenland te combineren met een reis door het mooie Cambodja! Het 15-daagse programma geeft je de kans om niet alleen Cambodja te ontdekken, maar ook een week als vrijwilliger te werken. De eerste dagen verblijf je in de hoofdstad Phnom Penh en bezoek je de meest mooie en interessante plekken van de stad. Daarna werk je vijf dagen als vrijwilliger bij een vrijwilligersproject. Hier ondersteun je de lokale medewerkers met de dagelijkse zorg voor kinderen op het kinderdagverblijf. Andere projecten zijn ook mogelijk als je twee weken of langer vrijwilligerswerk wilt doen. Het 2e deel van het programma reis je naar Siem Reap en omgeving. Uiteraard breng je daar ook een bezoek aan ’s werelds mooiste tempelcomplex: Angkor Wat. Daarnaast bezoek je plekken waar gewone toeristen zelden of nooit komen en krijg je alle kans om kennis te maken met de cultuur en de plaatselijke bevolking van dit prachtige land.

Programma informatie en kosten

Programma 15-daagse ontdekkingsreis door Cambodja
Dag 1: Aankomstdag in Phnom Penh (zaterdag) Aankomst op Phnom Penh International Airport (Code: PHN). Je wordt opgehaald vanaf het vliegveld en naar de accommodatie gebracht waar je gedurende de periode in Phnom Penh verblijft. Tijdens de Tuktuk rit word je al een beetje bijgepraat over een aantal praktische dingen die je verblijf in Phnom Penh alleen nog maar leuker maken. Verblijf: Narin Guesthouse
Dag 2: Phnom Penh ontdekken (zondag) Na het ontbijt bezoek je de mooiste plekken die de hoofdstad van Cambodja te bieden heeft. Je bezoekt het koninklijk paleis en de meest belangrijke tempel van Phnom Penh, Wat Phnom. Ook breng je een bezoek aan het Toul Sleng Museum en de beruchte Killing Fields. Aan het einde van de dag woon je een bijeenkomst bij met andere vrijwilligers waar je informatie krijgt over het project, het land, het reizen in Cambodja, de do’s en dont’s, de leuke dingen om te doen en is er gelegenheid om vragen te stellen. Verblijf: Narin Guesthouse (ontbijt)
Dag 3: Phnom Penh (maandag) De eerste dag als vrijwilliger: na het ontbijt word je naar je project gebracht en maak je kennis met de staf en de kinderen. De hele dag breng je door bij het project en dan word je wegwijs gemaakt. Verblijf: Narin Guesthouse (ontbijt en lunch)
Dag 4 t/m 7: Als vrijwilliger in Phnom Penh (dinsdag t/m vrijdag) De daaropvolgende 4 dagen werk je als vrijwilliger en word je voor diverse werkzaamheden gevraagd. Je werkdagen zijn van 9.00 u. tot 15.00 u. Het vervoer van en naar het project is geregeld. Verblijf: Narin Guesthouse (ontbijt en lunch)
Dag 8: Tonle Bat, Mekong eiland en Ta Prohm (zaterdag)

In de ochtend ga je naar het zuiden van Phnom Penh en steek je de Tonle Sap rivier over naar het Mekong eiland. Je bezoekt daar onder meer de pittoreske kleine tempel Ta Prohm. Deze tempel is in de twaalfde eeuw gebouwd door koning Jayavarnan VII op de resten van een Khmer nederzetting uit de zesde eeuw. Aan de oever van de rivier kun je genieten van een heerlijke lunch en een drankje. Een geweldige plek om even, uit de drukte van Phnom Penh, te relaxen op een hangmat of een duik te nemen in de heldere rivier. Eind van de middag ben je weer terug in het guesthouse. Tijd om te genieten van je laatste avond in Phnom Penh. Verblijf: Narin Guesthouse (ontbijt en lunch)

Dag 9: Phnom Penh – Siem Reap (zondag)

Na het ontbijt word je opgehaald voor de busreis naar Siem Reap. De reis duurt zo’n 8 uur en je zult een hoop te zien hebben, variërend van mooie landschappen, leuke dorpjes tot hele excentrieke verkeerdeelnemers. Bij aankomst in Siem Reap word je opgewacht en naar het hotel gebracht. De rest van de middag en avond is ter vrije besteding. Verblijf: Hotel (ontbijt)

Dag 10: Siem Reap (maandag)

Na het ontbijt word je door een tuk-tuk opgehaald en bezoek je, onder begeleiding van een gids, het grootste en mooiste tempelcomplex ter wereld: Angkor Wat. Eerst bezoek je de Angkor Wat tempel zelf, de bekendste van de bijna 120 tempels op het complex. Daarna, na een drankje of een verse kokosnoot, bezoek je de Angkor Thom. De 54 vierkoppige Boeddha beelden zullen ongetwijfeld indruk op je maken. Later op de dag bezoek je de de Ta Phrom tempel, bekend van de film ‘Tomb Raider met Angelina Jolie. Deze tempel is nog helemaal in originele staat en gedeeltelijk overwoekerd door de jungle. ’s Avonds kun je nog een bezoek brengen aan de Night Market. Verblijf: Hotel (ontbijt en lunch)

Dag 11: Siem Reap omgeving (dinsdag)

In de vroege morgen vertrek je voor een fietstour door het landelijke gebied ten oosten van Siem Reap. Je rijdt direct de stad uit over de kenmerkende rode zandpaden door het schitterende landschap. Tijdens deze rit leer je meer over het leven van de Cambodjaanse platteland bewoners. Onderweg zie je veel rijstvelden met geweldig vergezichten. Natuurlijk zie je koeien en waterbuffels die zich baden in het vele water. Tijdens de rit zal de gids van alles vertellen over het school- en ‘community’ systeem en natuurlijk het belang van de tempel voor de plaatselijke gemeenschap. Het hoogtepunt van deze fietstour is het bezoek aan de Athvear pagoda een tempel in een park waar zelden toeristen komen. De lunch wordt tijdens deze fietstour voor je verzorgd. Aan het begin van de middag ben je weer terug in Siem Reap. De rest van de middag en avond is ter vrije besteding. Verblijf: Hotel (ontbijt en lunch)

Dag 12: Siem Reap omgeving (woensdag)

Rond 8 uur word je door de gids opgehaald en fiets je op je mountainbike de stad uit. Je komt door leuke dorpjes en stopt bij een lokale vismarkt. Daar kun je kijken naar (of meedoen met?) de traditionele Khmer verse vishandel. Na de fietsrit is er uiteraard tijd om te relaxen met een drankje. De dag is echter nog lang niet voorbij! De dag gaat verder met een bezoek aan een van de meest indrukwekkende drijvende dorpen van Cambodja: Kompong Khleang. Je gaat aan boord van een boot en ontdekt het dorp en bekijkt het mooie Mangrovebos. Tegen lunchtijd geniet je van een typische khmer lunch in een traditioneel huisje samen met de vriendelijke inwoners. Na de lunch ga je weer aan boord van de boot op weg naar een pagoda gelegen op een van de eilandjes. Daarna ga je verder naar een Vietnamees drijvend dorp. Dit is volledig anders dan Kompong Khleang. De huisjes staan allemaal op drijvende objecten en bewegen zich naar gelang het seizoen over de rivier en het meer. Er is een drijvende school en een drijvend ziekenhuis. Ook de lokale winkels (inclusief de plaatselijke kapper) drijven daar rond. Een geweldig gezicht! Met de bus ga je weer terug naar Siem Reap, waar je rond vijf uur aankomt. 's Avonds word je opgehaald om naar het Cambodjaanse circus te gaan. Het circus, Phare, is ruim twintig jaar geleden ontstaan en opgericht door acht jonge mannen, die thuiskwamen uit een vluchtelingenkamp na het rode Khmer regiem. Verblijf: Hotel (ontbijt en lunch)

Dag 13: Banteay Chhmar (donderdag)

In de ochtend vertrek je vanuit je hotel naar Banteay Chhmar. Je wordt daar verwelkomt door de plaatselijke bevolking en geïntroduceerd bij je ‘local homestay’ (basic accommodatie, geen elektriciteit, wel buiten een westers toilet, en voor een muskietennet wordt gezorgd). Onze gids brengt je naar de Banteay Chhmar tempel. Klauterend over stapels stenen tussen de grote bomen ontdek je de overblijfselen van vervallen torens en muren. Op de meest westelijke muur zijn nog mooie afbeeldingen te vinden van het dagelijkse leven in de Angkor periode en een spectaculaire afbeelding van de 32-armige god Avalokiteshvara. Op dit vredige tempelcomplex zal je de zon zien ondergaan in de rivier. Een Khmer diner wordt geserveerd bij kaarslicht op de grondvesten van de tempel. Een mooie gelegenheid om met de plaatselijke bevolking te praten over het leven in Cambodja. Aan het einde van de avond word je naar je homestay gebracht. Verblijf: Homestay (ontbijt, lunch en diner)

Dag 14:  Banteay Chhmar -Siem Reap (vrijdag)

Als je ’s morgens wakker wordt, zie gelijk de mooie Cambodjaanse natuur en in de verte mensen werken op de rijstvelden. Als je zin hebt loop je even naar de tempel om daar in de serene rust de zon te zien opkomen. Na het ontbijt is er de kans om nog meer van het lokale leven te weten te komen door samen met de gids door het dorp en over de plaatselijke markt te lopen. Na de lunch in de tempel is het tijd om weer richting Siem Reap te gaan. Onderweg bezoek je nog een zijde boerderij. Na aankomst in Siem Reap is je tijd weer vrij te besteden. Het is je laatste avond in Siem Reap, dus een mooie aanleiding om los te gaan in de beroemde 'Pubstreet'. Verblijf: Hotel (ontbijt en lunch)

Dag 15: Siem Reap (zaterdag)

Vandaag is je laatste dag. Je hebt nog tijd om wat laatste inkopen te doen. Je wordt naar het vliegveld van Siem Reap gebracht op het tijdstip dat jij wenst.

Startdata Iedere week op zaterdag.
Kosten

1 persoon:                     1.250 euro

2 of 3 personen:               850 euro

4 of 5 personen:               800 euro

6 of 7 personen:               750 euro

8 of meer personen:         700 euro

Prijzen per persoon 

Inclusief
 • Advies voor het boeken van vliegtickets
 • Verzekeringscheck
 • Voorbereidingsdag en begeleiding
 • Verblijf en eten conform beschrijving
 • Alle transfers tijdens de reis en van en naar het vrijwilligersproject
 • Fietshuur, boot, entreetickets en Engelstalige gids tijdens de reis
 • Ophalen van en wegbrengen naar het vliegveld
Exclusief Vliegtickets, reisverzekering, visum, vaccinaties, maaltijden en eigen uitgaven buiten het programma.

Deze ontdekkingsreis (dag 1 en 2 en dag 9 tot en met dag 15) is ook prima te combineren met een langer verblijf als vrijwilliger of stagiaire bij een van onze projecten in Cambodja. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Interesse in deze reis?

Dan bespreken wij graag met jou de mogelijkheden voor deelname aan dit programma. Als de wederzijdse verwachtingen met elkaar overeenkomen is jouw deelname definitief. Wij vinden het van groot belang dat je goed voorbereid op reis gaat, met name omdat je ook vrijwilligerswerk gaat doen. Voor je vertrek neem je daarom deel aan de verplichte voorbereidingsdag. Tijdens deze dag komen o.a. de volgende thema’s aan bod: werken met (kwetsbare) kinderen; omgaan met cultuurverschillen; jouw rol en positie als vrijwilliger; jouw persoonlijke motivatie, kwaliteiten en valkuilen; betekenisvol hulp bieden gedurende een relatief korte periode. Gedurende de gehele periode zijn wij beschikbaar voor informatie of vragen en denken wij met je mee. Bij aankomst in Phnom Penh word je opgehaald vanaf het vliegveld door iemand van onze partnerorganisatie. In het weekend voor de start van je project vindt er een oriëntatie bijeenkomst met de groep vrijwilligers plaats en maak je kennis met het project. Gedurende je gehele verblijf is er steeds iemand van onze partnerorganisatie beschikbaar. Bovendien zijn wij ook in Nederland per mail en WhatsApp bereikbaar. Eenmaal terug in Nederland nemen wij contact met jou op en blikken wij graag met jou terug op deze periode en jouw ervaringen.

Voorwaarden voor deelname

 • Minimaal 17 jaar op het moment van vertrek;
 • Een redelijke beheersing van de Engelse taal;
 • Een flexibele houding en een ‘open mind’;
 • De contactgegevens van 1 referentie;
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag;
 • Onderschrijving Code of Conduct;
 • Deelname aan een voorbereidingsdag.

Vragen over dit project? Stel je vraag hier of bel naar 06 479 45 058

Aanmelden

Ben je benieuwd naar de verhalen van mensen die al via Voluntoura naar Cambodja zijn geweest?

Andere projecten bekijken?

Engelse les geven

Computerles geven

Kinderdagverblijf

Tempelproject